Deň 1 a 7: Bergen

Mesto Bergen bolo úvodným aj záverečným miestom nášho nórskeho dobrodružstva. Z logistických dôvodov sme v ňom strávili len pár hodín po prílete a pár hodín pred odletom, také dve kratšie popoludnia. Priznám sa, že ma trošku mrzí, že sme naň nemali viac času. Aj keď je to niečo iné ako mestá, ktoré si človek vytipuje na prehliadku napríklad v takom Taliansku či Španielsku, má svoje čaro! Keď som sa pripravovala na cestu, dočítala som sa, že je druhým najväčším mestom v Nórsku a zároveň má prívlastok večne upršaného mesta. My sme asi mali šťastie, pretože nám nepršalo ani raz:-).

Bergen – naše top miesta

Mala som aj celkom dobrý plán – navštíviť aspoň 6 naj miest: pevnosť Bergenhus, vrch Fløyen, na ktorý premáva lanovka a je z neho nádherný výhľad na mesto a okolitý fjord, štvrť Marken, dom hudobníka Edvarda Griega, štvrť Bryggen a rybací trh. Plán bol dobrý… Realizácia už horšia. V obidva dni sme boli až príliš unavení. V prvý deň sme veľmi skoro vstávali a mali za sebou let z Talianska, v posledný deň zas 5-hodinovú jazdu autom… Ale našu top dvojku sme stihli!

U mňa vyhrala pešia promenáda pri prístave a farebné domčeky vo štvrti Bryggen, ktorá bola kedysi hlavným centrom obchodu severnej Európy. Bergen vtedy patril do zväzu obchodných miest Hanza. V drevených domoch bývali obchodníci, ktorí v domoch predávali rôzny tovar. Ten dovážali námorníci na lodiach z východnej Európy či Orientu. Ešte dodnes v nich dýcha „surová“ atmosféra.

Francesco si v obidva dni vychutnával večeru na rybacom trhu s dobrotami od výmyslu sveta (Talian sa nezaprie:-). Inak, nájdete na ňom aj salámu zo soba či veľryby (z čoho som teda nebola veľmi nadšená). Pár minút sme sa potúlali aj uličkami. Chceli sme navštíviť krásny kostol na kopci nad mestom, ale zostali sme prekvapení, pretože tam vás pustia iba v nedeľu v stanovenom čase.

Rybací trh, Bergen
Čo dobré si vyberiem?

V kútiku duše verím, že do Nórska sa vrátime. Máme za sebou nádherných aktívnych 7 dní, po ktorých možno budeme potrebovať jeden deň na oddych (hlavne od auta), ale dovolenka v regióne fjordov bola jedna z našich najlepších dovoleniek vôbec!

ahoj nórsko
Ahoj Nórsko! Dúfam, že sa skoro znovu uvidíme:-)

About the author: Gabriela Gurová