Víkend v Assisi

Jednou z našich najideálnejších oblastí na pár dňové potulky je stredné Taliansko, ktoré má vďaka dokonalej kombinácii zaujímavých miest, krásnej prírody a výborného jedla osobitné čaro. A v regióne Umbria, ktorý je pre našinca menej známy ako také Toskánsko, platí tento vzorec úplne do bodky. Medzi najznámejšie umbrijské lokality patrí určite mesto Assisi.

Assisi pre turistov a pútnikov

Vraciam sa sem druhýkrát. Pre mňa osobne predstavuje akúsi oázu blaha a pokoja, ktorú len tak hocikde nenájdete. V celom meste panuje pokojná atmosféra, za ktorú zrejme vďačí svojmu najznámejšiemu obyvateľovi – sv. Františkovi. Hoci bol synom bohatého obchodníka s látkami, rozhodol sa všetko zanechať a venovať svoj život modlitbe a viere. Spolu s nasledovateľmi chodili bosí a oblečení do jednoduchých šiat. V Assisi dodnes žije jeho duch.

Živá socha sv. Františka
Takto nejako asi sv. František vyzeral.

Aj my sa vydávame po jeho stopách. Povinnou zastávkou je Bazilika Svätého Františka, ktorú tvoria 2 chrámy – Horný a Dolný s nádhernými freskami od Giotta a Cimabueho, ktoré patria k najvzácnejším na svete (a nesmú sa fotiť).

Pri potulkách kľukatými uličkami centra mesta môžete nakuknúť do rodného domu sv. Františka so stajňou, v ktorej sa podľa legendy narodil.

S mestom Assisi sa spája aj meno inej svätej – svätej Kláry. Rovnako ako sv. František pochádzala zo zámožnej rodiny, ale všetko zanechala a zvolila si život v chudobe. V Bazilike sv. Kláry sú vystavené jej relikvie aj predmety patriace sv. Františkovi aj tzv. františkánsky drevený kríž.

Hlavným a najstarším chrámom je však Dóm sv. Rufína, v ktorom boli obidvaja svätci pokrstení. Interiér je celkom jednoduchý, ale pod chrámom sa okrem krypty skrýva skutočný poklad – múzeum so vzácnymi freskami a pozostatky starej rímskej cisterny.

Na hlavnom námestí – Piazza del Comune vás na prvý pohľad očarí antický Minervin chrám z 1. storočia nášho letopočtu so 6 stĺpmi, ktorý patrí k najzachovanejším stavbám svojej doby. Na vedľajšej budove radnice sa dodnes nachádza šablóna z červenej skaly z vrchu Subasio, ktorý sa vypína nad mestom s tvarmi a rozmermi škridiel a tehál, ktoré sa v meste vyrábali. Podľa mestského nariadenia nesmeli mať iné rozmery ani tvary.

Assisi pre gurmánov

Počas návštevy Assisi musíte vyskúšať miestnu kuchyňu! Medzi najvyhľadávanejšie špeciality patrí focaccia Torta al testo, ktorú vám rozkroja na polovicu a naplnia podľa vašich želaní (šunkou, salámou, rôznymi druhmi syra, pečeným prasiatkom či klobáskou) a koláč La Rocciata, ktorý sa podobá na štrúdľu, ale je tvrdší a plnený jablkami, mandľami a iným sušeným ovocím, ktoré chrumká pod zubami.

Umbria je známa ako kraj (hlavne čiernych) hľuzoviek, ktoré sú gurmánskou špecialitou a jednou z najdrahších potravín na svete. Mne nedalo vyskúšať cestoviny s omáčkou z hľuzovky, aj keď žalúdok sa príliš nadšene nezatváril:-). 

Tagliatelle s dubákmi a strangozzi s hľuzovkami
Tagliatelle s dubákmi alebo strangozzi s hľuzovkami?

Čo v okolí – mestečko Spello

Neďaleko Assisi sa nachádza niekoľko mestečiek s domčekmi z kameňa a typickými úzkymi kľukatými uličkami, ktoré sa určite oplatí navštíviť. Tentokrát sme si vybrali Spello, lebo v Perudži a Gubbiu sme už boli. Mesto dodnes ohraničujú zachované rímske múry so 4 bránami. Bazilika Santa Maria Maggiore (ktorú momentálne renovujú) ukrýva poklad v podobe kaplnky Baglioni s majolikovou podlahou a freskami od Pinturicchia, ktoré znázorňujú aj samotného autora. Spello je asi najkrajšie v máji a júni, kedy miestni ale aj turisti pripravujú dlhánske „koberce“ z lupeňov kvetov. Aj vo februári tu však ale nájdete krásne zakvitnuté zákutia.

Čo v okolí – vodopád Marmore

Cestou domov nás čaká ešte jedna zastávka, tento krát v prírode, pri trojstupňovou vodopáde Cascata delle Marmore. S výškou 165 metrov je najvyšším vodopádom, ktoré stvoril človek. Prietok závisí od počasia a od zamestnancov, ktorí ho ovládajú a vodu v určitých intervaloch vypúšťajú. V zime je to len počas víkendov od 12:00 do 14:00, takže sa treba poponáhľať a zo 4 trás si vybrať tie kratšie, aby ste o divadlo počas 3-hodinového výstupu najdlhšou neprišli.

Francesco sa už teší domov. Aj keď je mojim pravidelným spoločníkom na cestách veľmi dobre vie, že pri mojej organizácii je heslom optimalizovať čas, čo v preklade znamená stihnúť toho čo najviac. Tentokrát viac ako 400 km autom a približne 25 km pešo. Veď oddychovať budeme doma po návrate.

About the author: Gabriela Gurová