Romantický Rím

Ako bývalú Rimanku sa ma veľa ľudí pýta prečo Rím a čo v Ríme. Rím je dodnes moja srdcovka. Každý z nás má obľúbené miesta, s ktorými ho spájajú nejaké príjemné zážitky a na ktoré sa rád vracia. Ja som úplne zaľúbená do Ríma, ktorý považujem za synonymum bezstarostnosti, humoru, irónie a radosti zo života. Po každej návšteve mám pocit ako by môj život nabral novú iskru a predĺžil sa aspoň o 5 rokov (ako hovorievajú Taliani:-). Viem, že niekto bude namietať, že je špinavý a chaotický, ale… Rím je Rím. A hotovo.

V tomto blogovom príspevku urobím výnimku a vynechám gurmánske zážitky (to by už nebol blog ale kniha) a podelím sa s vami o moje najromantickejšie zákutia vo Večnom meste.

1. Fontána di Trevi

Klasika na úvod – najznámejšia rímska fontána.  Jednoducho povinná zastávka pre každého návštevníka.

Najkrajšie čaro má pri súmraku a večer, kedy tam už nie sú až také obrovské davy turistov a krásne osvetlenie jej dodáva magickú atmosféru. Inak napravo sa nachádza menšia Fontána zamilovaných, z ktorej ak sa zaľúbenci napijú, zostanú zamilovaní a verní svojej láske naveky.

A ozaj, nezabudnite do Fontány di Trevi hodiť mincu, podľa legendy si tak zaručíte návrat do Ríma (čo si myslím, že za tých pár drobných stojí:-).

Fontána di Trevi
Detail na Fontánu di Trevi

2. Prechádzka cez Piazza Navona a Španielske námestie

Ďalšia klasika, ktorá je zvládnuteľná aj počas dňa. Námestie Piazza Navona je obrovské a v lete zdobia okolité domy krásne farebné kvety na balkónoch. Má tri krásne fontány – známu Fontánu štyroch riek, fontánu del Moro a Neptúnovú fontánu.

Španielske námestie je stelesnením elegancie. Len tu upozorňujem pánov, aby radšej dámy držali za ruku a nedovolili im veľmi sa rozhliadať po okolitých uliciach (Via del Babuino a Via dei Condotti), na ktorých sa nachádzajú najluxusnejšie butiky v meste, aby ich prechádzka nevyšla veľmi draho:-).

3. Večerná prechádzka antikou – ulica Via dei Fori Imperiali

Ulica s rímskym fórom a Koloseom na konci je mojim najobľúbenejším miestom na večernú prechádzku. Vraciam sa sem kedykoľvek prespávam v Ríme a mám aspoň pol hodinku čas. Historická až antická atmosféra a fakt, že kráčate po miestach, po ktorých kráčali starovekí Rimania pred viac ako 2 000 rokmi je jednoducho neodolateľná. Na záver odporúčam digestív v niektorom z barov na Benátskom námestí (piazza Venezia).  Jeden je dokonca otvorený 24 hodín denne, 7 dní v týždni:-)

Jedna z najstarších ulíc v Ríme, kde to priam dýcha antikou.

4. Vrch Janikulum s terasou

Tento kopec sa nachádza v parku s kostolom San Pietro in Montorio, z ktorého terasy uvidíte Rím ako na dlani. Super výhľad, nádherné fotky!

A ozaj, nezabudnite prejsť k fontáne Dell’Acqua Paola, ktorú ste mohli zazrieť v Sorrentinovom filme Veľká nádhera.

5. Aperitív alebo večera v tradičnej štvrti Trastevere

Štvrť Trastevere, ako to naznačuje jej názov v slovenčine Zátiberie, sa nachádza za Tiberom, takže do nej musíte prejsť cez jeden z mostov. Je najväčšou rímskou štvrťou a určite najtradičnejšou. Aj napriek tomu, že ju objavili turisti, stále môžete vidieť bielizeň navešanú na šnúrach od jedného okna k druhému, prejsť sa úzkymi uličkami s typickým oranžovými domami obrastenými zelenými rastlinami a v zákutiach stretnúť „pravých“ Rimanov, ktorí tu stále bývajú (veľká časť rímskeho obyvateľstva býva v okrajových štvrtiach).

Medzi moje naj patrí aperitív okolo 19:00 na námestí Santa Maria in Trastevere, ktoré má v tom čase úžasnú atmosféru a obed alebo večera v typických reštauráciách, kde zažijete vykrikovanie z kuchyne aj skutočný rímsky humor.

6. Pomarančovníková záhrada (Giardino degli Aranci)

Prvú návštevu tohto miesta pred asi 15 rokmi si dodnes veľmi dobre pamätám. Pre mňa,  ako obyvateľa strednej Európy, bola možnosť odtrhnúť si pomaranč zo stromu jednoducho zážitkom! No a čo že pomaranč bol horký? Dnes platí zákaz zbierania ovocia zo stromov, takže to radšej neskúšajte:-).
Táto záhrada je známa vďaka výhľadu na kupolu Baziliky sv. Petra (nakuknite do kľúčovej dierky na vile Priorato di Malta!).

7. Pincio a Villa Borghese

Vrch Pincio sa nachádza v štvrtom najväčšom, ale asi najznámejšom rímskom parku – Villa Borghese a dostanete sa naň schodmi z Ľudového námestia (Piazza del Popolo). Pokochajte sa výhľadom a nezabudnite sa potúlať aj parkom v štýle anglickej záhrady s jazierkami, v ktorom zabudnete na zhon, mestský chaos a autá. Toto miesto jednoducho dýcha romantikou!

Pincio
Čo poviete na takýto výhľad na Rím?

8. Via Appia Antica

Miesto mojich nedeľných poobedňajších prechádzok na jar alebo na jeseň. Ulica Via Appia Antica kedysi spájala Rím s mestom Brindisi na juhu Talianska, ktoré bolo vďaka svojmu prístavu dôležitým uzlom medzi rímskou ríšou, Gréckom a Orientom. Rimania ju považovali za kráľovnú všetkých ciest. Množstvo starovekých budov sa zachovalo dodnes. Počas prechádzky určite zazriete obrovské lúky, starobylé akvadukty, pozostatky rímskych víl a dlhé píniové aleje.

A ďalšie 2 miesta do top desiatky?

Priznám sa, že vybrať dve miesta a doplniť desiatku naj miest sa mi nedarí, lebo by som sa do nej nezmestila. V Ríme je toho taaaaaaaaak veľa, čo treba vidieť a zažiť! Krásny je výhľad z kupoly Baziliky sv. Petra či návšteva Vatikánskych záhrad. Ja milujem aj potulky po ulici Via Giulia či Via Margutta s množstvom ateliérov maliarov, prechod cez niektorý z mostov v centre s výhľadom na Vatikán či na vrch Zodiaco nad mestom, nakupovanie na ulici Via Cola di Rienzo či prechádzku uličkami v okolí námestia Piazza Navona, na ktorých dodnes zablúdim a stratím pojem o čase, ale vôbec mi to nevadí.
Ak som vás presvedčila a rozhodnete sa Rím navštíviť, verím, že pobyt si užijete! Nezabudnite, Rím je vždy dobrý nápad. A dajte vedieť, ako sa vám páčilo a nepáčilo alebo či ste na niektorom z mojich top miest boli.

About the author: Gabriela Gurová