Urbino-výhľad

Mestečko Urbino alebo ako objaviť renesančný klenot

Ako nadšený cestovateľ milujem potulky po „tradičných“, známych miestach, ale vždy sa teším na nové objavy v lokalitách, ktoré my, Slováci, až tak nepoznáme. Tento krát sme si s Francescom odskočili do mesta Urbino, ktoré sa nachádza v stredotalianskom regióne Marche (a nie je ďaleko od letoviska Rimini, ktoré asi všetci poznáte).

Urbino si vás získa na prvý pohľad. Modernú budovu by ste tu hľadali márne. Všetky  stavby si zachovali stredoveký ráz. Mesto nie je až také veľké, má približne 15 000 obyvateľov, ale jeho centrom sa hmýri množstvo turistov a aj študentov, pretože je sídlom jednej z najstarších európskych univerzít. Po úzkych romantických uličkách vlniacich sa hore a dole kopcami sa môžete túlať celé hodiny.

Urbino - výhľad
Výhľad na uličky Urbina

Urbino – čo vidieť

1. Rodný dom Raffaela Santi

V roku 1483 sa práve v Urbine narodil jeden z najznámejších renesančných maliarov – Raffael Santi. V jeho rodnom dome môžete dodnes vidieť ako vyzerala kuchyňa či dokonca kameň, na ktorom Raffael spolu s otcom Giovannim, ktorý bol tiež maliarom, drvili farby. Na jednej zo stien sa nachádza originálna freska Madonna s dieťaťom, ktorej autorom je samotný mladý Raffael. Na druhom poschodí má sídlo Raffaelova akadémia a sú tam uložené vzácne rukopisy.   

2. Kniežací palác – Palazzo Ducale

Urbinu kraľuje kniežací palác, ktorý určite stojí za návštevu. O jeho rozmach sa postaral knieža Federico da Montefeltro, ktorý bol vojakom a mecenášom. Podarilo sa mu nadobudnúť veľký majetok a získať si uznanie u vtedajších obyvateľov aj napriek tomu, že zabil vlastného brata. Z Urbina urobil dôležité centrum kultúry a umenia a jedno z najbohatších miest vtedajšieho Talianska. Bol zanieteným milovníkom umenia, literatúry a matematiky. Palác za jeho čias zažil nielen stavebný ale aj umelecký rozmach. Na jeho vnútornej výzdobe sa podieľali najznámejší renesančný umelci, dokonca Botticelli či Piero della Francesca a gobelíny vytvorili flámski majstri, ktorých Federico pozval na svoj dvor. Jeho knižnica patrila vo vtedajšej dobe k najväčším na svete.

Jednou z najkrajších miestností je študovňa vyhotovená kompletne z dreva. Vzácne dvere boli vytvorené z viac ako 60 druhov dreva s drobnými vyrezávanými a do seba uloženými časťami.

V každej miestnosti paláca sa nachádza krb (takže je ich tam naozaj veľa). Všetky sú obrovské a krásne zdobené.

3. Oratóriá

Ďalšími pokladmi Urbina sú kaplnky – oratóriá. Zachovali si pôvodnú architektúru a niektoré z nich aj originálne fresky. Napríklad v Oratóriu sv. Jána môžete obdivovať fresky s výjavmi zo života svätca z roku 1416 (!) od autora Jacopa Salimbeniho, ktoré sú jednými z najlepších príkladov gotického štýlu v celom regióne Marche.

V Oratóriu sv. Jozefa sa nachádza krásny Betlehem z rokov 1545 až 1550 v životnej veľkosti vytesávaný do tufu, ktorý skutočne vyzerá ako jaskyňa.

Milovníci umenia si tu určite prídu na svoje.

oratórium sv. Jána, Urbino
Takto nejako to vyzerá v Oratóriu sv. Jána

Urbino – čo ochutnať

Ako vždy a všade, aj tu sme museli vyskúšať typickú miestnu kuchyňu. Urbino je v Taliansku známe hlavne vďaka svojej veľkonočnej (slanej) torte. Mali sme šťastie… Našu návštevu sme naplánovali na Veľkonočný pondelok a v reštaurácii im zostalo posledných pár kúskov.

Aperitív v Urbine? Určite placka crescia s miestnym syrom casciotta, prosciuttom, salámou a údeninou lonza z bravčového karé.

Nemohli sme vynechať ani špecialitu v oblasti cestovín – miestne passatelli pripravujú z parmezánu a celozrnnej strúhanky, takže neobsahujú žiadnu obyčajnú múku.

 

Priznám sa, že Urbino bolo pre mňa skutočným objavom! Nečakala som toľko krásnych miest nakope, úžasnú atmosféru ani taký rušný život v uliciach.  Urbino je zážitkom pre oči aj pre chuťové bunky! Ak budete mať cestu okolo, zastávku určite neoľutujete!

About the author: Gabriela Gurová