výhľad na Matera

Matera – od jaskýň po Jamesa Bonda

Počas našich ciest po južnom Taliansku sme sa „zatúlali“ do mesta Matera, ktoré sa nachádza v regióne Basilicata. Je známe hlavne ako jedno z najstarších ľudských osídlení na území Talianska (s históriou približne 9 000 rokov), ale aj pre svoj príbeh so šťastným koncom.

Po 2. svetovej vojne bolo mesto považované za hanbu Talianska z dôvodu chudoby a zaostalosti. Ľudia žili v domoch vytesávaných do vápencových skál vrstvených jeden na druhý v otrasných hygienických podmienkach, pretože mestu chýbali zásoby vody.

Prelomom boli 50. roky, kedy sa začalo so špeciálnym projektom urbanizácie. Takmer dvom tretinám obyvateľstva (čo bolo približne 17 000 ľudí) nariadili presťahovať sa do nových štvrtí s množstvom zelene a väčšími priestranstvami okolo domov. Historická časť Sassi di Matera zostala takmer prázdna. To sa zmenilo až v roku 1986, kedy sa obyvatelia mohli vrátiť naspäť do historického centra.

V roku 1993 bolo mesto Matera spolu s rupestrálnymi (vytesanými do skaly) kostolmi zapísané na zoznam svetového dedičstva UNESCO. Dnes mesto srší životom. V starých domoch nájdete penzióny, hotely, reštaurácie, galérie aj dielne, do ktorých môžete nakuknúť a pozorovať prácu šikovných remeselníkov.

Matera je veľmi fotogenická:-) a učarovala mnohým filmárom. Len čo vstúpite schodmi zo širokej aleje v modernom centre do údolia, dýchne na vás atmosféra minulosti a budete sa cítiť ako v scéne z historického filmu! Mel Gibson natáčal v Matere svoj film Umučenie Krista (a naozaj chválim výber:-).

Čo si nenechať ujsť?

V strede historického centra si určite všimnete dva kostoly umiestnené na kopcoch oproti sebe. Hlavným chrámom je katedrála postavená v románskom slohu s krásnou ružicou zasvätená Márii z Bruny.

Bazilika v Matere.

Na druhom konci stojí kostol sv. Augustína, ktorý bol spojený so ženským kláštorom. Jeho interiér je celkom jednoduchý, biely, ale skutočný poklad sa ukrýva pod kostolom. Podzemný chrám zdobia nádherné staré fresky, ako inak, tiež vytesané do skaly.

Pri tomto kostole určite nakuknite aj do údolia rieky Gravina s vápencovými svahmi s množstvom malých či väčších jaskýň. Budete mať aspoň akú-takú predstavu ako vlastne prapôvodné obydlia vyzerali.

Čo ochutnať?

V Taliansku sa takmer vždy oplatí vyjsť z hlavnej turistickej trasy a pohľadať typickú reštauráciu, ktorú navštevujú miestni (a to je vždy dobrým znakom:-).

Objednali sme si predjedlo „all’italiana“, ktoré je vlastne stelesnením talianskej rôznorodosti (a to nielen v kuchyni). V každom regióne vám prinesú inú kombináciu salám, šuniek a syrov typických pre daný región.

Verzia predjedla v regióne Basilicata. S grilovanou zeleninou, pikantnou salámou a syrom burrata (podobný ako mozzarella ale s mäkším stredom, mňam!) A všimnite si aj drobné pečivo „taralli“, ktoré v tomto kúte Talianska slúži aj namiesto chleba.

Verím, že domáci sa nenahnevajú, ale museli sme vyskúšať cestoviny orecchiette s lístkami poľnej kapusty, ktoré sú typickým jedlom susedného regiónu Apúlia a aj zapekanú verziu s paradajkovou omáčkou a čerstvým syrom burrata.

Ak milujete Taliansko a históriu, Materu jednoducho nemôžete vynechať!    V roku 2019 bola zaradená do top 10 destinácií vo viacerých sprievodcoch aj odborných časopisoch. Okrem tradičnej atmosféry a zaujímavých miest ponúka aj bohatý kultúrny program, takže nudiť sa určite nebudete!

About the author: Gabriela Gurová