Alberobello – mesto, ktorému kraľuje trullo

Možno ste niekedy boli na výlete alebo dovolenke, na ktorej bolo zážitkom samotné ubytovanie. Ja som mala už niekoľko rokov na mojom dlhánskom cestovateľskom zozname návštevu Alberobello v regióne Apúlia na juhu Talianska. Chcela som zažiť ubytovanie v ich typickom dome „trullo“. A to veru aj bol zážitok!

Alberobello
Výhľad na Alberobello

Podarilo sa mi rezervovať domček na vstupe do „historického“ centra (čo malo svoje výhody aj nevýhody… V prvý deň som v okne kúpeľne zbadala hlavu zvedavého nakúkajúceho Američana a odvtedy som vždy do okna pozerala prvá ja:-).

Len čo sme vyšli na ulicu, naskytol sa nám nádherný výhľad. Množstvo malých učupených bielych kamenných domčekov s kužeľovitou strechou vpravo aj vľavo. Rozprávka! 

Čo je to trullo?

Domy trullo sa nachádzajú len v južnej a strednej Apúlii, preto sú takou atrakciou. Boli stavané bez cementu a malty, aby nepodliehali zdaneniu a aby ich pri kontrole obyvatelia vedeli rýchlo rozobrať. Nie sú v podstate ani také staré, najstaršie existujúce pochádzajú z konca 17. storočia.

Každý trullo má hrubé múry bielené vápnom a vnútri len jeden otvorený priestor. Väčšie rodiny si vytvorili podkrovie z trámov. Náš mal spálňu spojenú s výklenkom na pohovku a kuchyňu zariadenú v typickom južanskom štýle. A malú terasu. Ak milujete veľa svetla, trullo nie je určite nič pre vás, lebo má len veľmi malé okná. Ale zato v lete tam musí byť príjemný chládok.

Na strechách týchto domov sa nachádza vežička a na niektorých aj biele kresťanské, pohanské, magické či groteskné symboly, ktoré mali slúžiť ako ochrana proti urieknutiu. 

V centre mestečka Alberobello sa nachádzajú 2 štvrte, v ktorých iný dom ako trullo nenájdete. Turistická štvrť Rione Monti s približne 1 000 domami je zapísaná na zozname svetového dedičstva UNESCO. V minulosti v nej bývali chudobní obyvatelia, dnes je plná reštaurácií a obchodov so suvenírmi. Ulice sa tiahnu do kopca nad mestom a na ich konci sa nachádza kostol sv. Antona. Ako inak, aj ten v trullo štýle.

Druhou štvrťou je Rione Aia Piccola s približne 500 domami, v ktorej dodnes žijú domáci obyvatelia (a tu sme boli ubytovaní aj my) a ktorá si zachovala pôvodný charakter. Počas prechádzky cez uličky plné kvetov a námestíčok sa nám niekoľkokrát podarili stratiť, ale pri takej architektúre a takej atmosfére nám to vôbec nevadilo.

Alberobello pre gurmánov

Do Apúlie som sa najviac tešila na chlieb (ktorý je podľa mňa úplne najlepší na svete a nikto ma o kváskovom ani toskánskom chlebe nepresvedčí:-) a olivový olej, ktorý je jedinečným produktom regiónu a má osobitnú príchuť aj chránené označenie pôvodu. Je hustý, zelenkastý a vyznačuje sa výraznou, pikantnou až kyslastou chuťou. Samozrejme, 5-litrové balenie som si musela doniesť domov:-)

Mne by stačil aj chlieb a olej, ale chlapi sú chlapi a mäso musí byť. Tak sme vyskúšali aj miestnu špecialitu pripravenú z niekoľkých druhov. A veľa, veľa zeleniny.

V sobotu večer sme mali šťastie, pretože na námestí sa konal festival vína s množstvom stánkov s pouličným, len miestnym (!) jedlom. Ja som neodolala koláču – Venušinim prsiam, čo bol tenký obal z piškótového cesta a vnútro plné vynikajúceho krému s obsahom likérového vína Marsala. Mňam!

A takto nejako vyzerajú Venušine prsia…:-)

Po večeri sa všetci premiestnili ku pódiu, na ktorom mala koncert miestna folklórna skupina. Za 10 minút minimálne polovica námestia tancovala dva typické tance Južného Talianska: pizzicu a tarantellu. Podmanivý rytmus gitary, harmoniky a tamburín vás doslova pohltí! Pizzicu jednoducho v Apúlii musíte zažiť! Dokonca aj my dvaja, úplné drevá na tancovanie, sa zrazu prichytíme ako skúšame prvé kroky!

Ak si chcete vypočuť trošku tejto hudby, odkaz z koncertu nájdete tu:  https://www.youtube.com/watch?v=dmu5Je2vBJ0.

Viem, že mestečko Alberobello je zo Slovenska naozaj ďaleko, ale ak sa rozhodnete pre dovolenku v oblasti Apúlie s nádherným morom a vidiekom plným olivovníkov, určite si jeho návštevu nenechajte ujsť!

About the author: Gabriela Gurová